Bruckner cursus Historie Analoog FM radio Inbouw Home Cinema Luidsprekers Service Verbouwing Bach studiedag Home Hifi Goeië Zaak 1890 Anton Bruckner _ lowres.jpg Website Marcel Zwitser

Op vijf dinsdagavonden van 27 februari tot en met 9 april 2024 zal de musicoloog en muziektheoreticus Dr. Marcel S. Zwitser ter gelegenheid van de 200e geboortedag van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner (1824-1896) een luistercursus doceren over het leven en het werk van deze componist. Sommige muziekliefhebbers hebben moeite met de muziek van Bruckner, daar staat echter tegenover dat hij een torenhoge favoriet van veel beroemde dirigenten was en is, die vaak naarmate ze ouder werden/worden steeds meer van zijn muziek gaan houden: Bernard Haitink, Herbert von Karajan, Sergiu Celibidache en Herbert Blomstedt zijn slechts een paar namen. Terwijl veel romantische muziek de persoonlijke gevoelens van componisten uitdrukt, overstijgt Bruckners muziek de individuele emotie en lijkt ons in te leiden in een reine, boventijdelijke wereld met immense vergezichten.


De cursus zal worden gegeven op vijf dinsdagavonden:

27 februari, 5, 12, 26 maart, 9 april 2024, van 19.30 uur – 21.30 uur


Locatie:

Versnel HIFI, Hoofdstraat 167 in Apeldoorn.


De cursusprijs bedraagt € 152,50

voor de complete serie (inclusief syllabus).


Deze cursus is helaas volgeboekt!





Dr. Marcel S. Zwitser

Dr. Marcel S. Zwitser is al ruim 25 jaar werkzaam als docent muziekgeschiedenis en muziektheorie. Hij doceerde onder meer aan de University College Roosevelt (het internationale Honors College van Universiteit Utrecht in Middelburg) en is al vele jaren verbonden aan het HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen) in Amsterdam en Groningen. Marcel Zwitser wordt gewaardeerd om de bijzondere wijze waarop hij een diepe inhoudelijke kennis van zaken combineert met een speelse presentatie. Vanaf het begin van zijn loopbaan was het Marcel Zwitsers ideaal de diepgang van een universitair college te verbinden aan de vitaliteit van theater: ‘In mijn middelbare schooljaren heb ik veel naar Toon Hermans gekeken en geluisterd en daar heb ik heel veel van geleerd.



Marcel Zwitser001RP 2MP_lowres.jpg

Anton Bruckner

Sinds jaar en dag behoren de symfonieën van Anton Bruckner (1824-1896) tot het standaardrepertoire van de Nederlandse symfonieorkesten, in het bijzonder van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit wil echter niet zeggen dat Bruckner een onbetwiste reputatie geniet. Al in zijn levensdagen lokten Bruckners werken sterk uiteenlopende reacties uit en dat is vandaag de dag niet anders.


Pogend de opmerkelijke verschijning van Anton Bruckner in het Weense muziekleven van de tweede helft van de 19e eeuw te duiden, kwalificeerde dirigent Nikolaus Harnoncourt Bruckner ooit als een brok maangesteente dat op aarde was neergeploft. Niet alleen door zijn uiterlijk (door zijn veel te korte broeken) en allesbehalve grootstedelijke manieren, maar ook door de hardnekkigheid waarmee hij zich vrijwel uitsluitend op slechts twee genres toelegde – de symfonie en de kerkmuziek – riep Bruckner bevreemding op.  Harnoncourts vergelijking heeft vooral betrekking op een zekere ongenaakbaarheid van Bruckners muziek. Kenmerkend voor Bruckners stijl is een drang tot monumentaliteit, die een sterk bovenpersoonlijk karakter heeft. Terwijl veel romantische muziek de persoonlijke gevoelens van componisten uitdrukt, overstijgt Bruckners muziek de individuele emotie en lijkt ons in te leiden in een reine, boventijdelijke wereld. Onwillekeurig roept het begin van vrijwel elke symfonie van de diepgelovige Bruckner de openingszin van de Bijbel in de herinnering: ‘In den beginne schiep God hemel en aarde.’


Het jaar 2024, waarin op 4 september de 200e geboortedag van Bruckner zal worden herdacht, is een uitgelezen moment om ons eens nader in de persoon en het werk van Anton Bruckner te verdiepen. In de cursus Dem lieben Gott gewidmet zal het verhaal worden verteld hoe Bruckner ongewild mikpunt werd in een regelrechte muziekoorlog. Hierbij zullen alle symfonieën van Bruckner ter sprake worden gebracht en tevens een keur aan werken in andere genres, zoals het Strijkkwintet, aan de orde worden gesteld.


1890 Anton Bruckner_lowres#2.jpg

Anton Bruckner luistercursus