©  webdesign:       Versnel Hifi Apeldoorn Calibratie
Michell Ortofon ProJect Rega Watson's
Home Hifi Ortofon SPU Anniversary tonearm Ortofon SPU Anniversary serie

Ortofon Pickup-elementen

Het eerste stereo  element.


In de jaren 1945-1946 startte Ortofon de productie van snijbijtels voor de mastering van nieuwe LP’s. Dit leidde tot de ontwikkeling en introductie van het eerste Moving Coil pickup-element ter wereld in 1948. Dit betrof de Ortofon Mono Pick-Up elementen model AB, A en C.


Het eerste SPU-element kwam op de markt in 1959 (de term SPU staat voor “Stereo Pick-Up” aangezien platenspeler-elementen “pick-up” werden genoemd in de 50-er  en 60-er jaren. De originele SPU werd op de markt gebracht om de allereerste stereo-LP’s te kunnen reproduceren. Gebaseerd op Ortofon’s toen reeds 10-jarige technische ervaring in het produceren van mono elementen, zette de SPU onmiddellijk de standaard voor professionele en audiofiele toepassingen.

Mr. Robert Gudmandsen was grotendeels verantwoordelijk voor de

ontwikkeling van dit element. Het eerste stereo-element bestond

feitelijk uit 2 parallel-gemonteerde mono-elementen.

Het armatuur was verbonden met een

gemeenschappelijke cantilever middels een

bijzonder gecompliceerd saffieren lager.


Er is al een Ortofon element

vanaf: € 60,–
Een standaard SPU eigenschap is een geïntegreerde headshell, ontworpen om direct gemonteerd te kunnen worden in de klassieke toonarmen met afneembare headshells zoals de SME 3009 en 3012 en andere toonarmen met een vergelijkbare toonarm-constructie. Er bestaat eenvoudigweg geen betere compagnon voor een klassieke toonarm met afneembare headshell dan Ortofon's SPU.


De klassieke SPU-elementen zijn nog steeds leverbaar voor de liefhebber. Maar Ortofon's leveringsprogramma bestaat vandaag de dag natuurlijk voor het overgrote deel uit platenspeler-elementen met de standaard-montage mogelijkheid zoals die in moderne toonarmen wordt toegepast.


Mr. SPU Robert Gudmandsen  


Robert Gudmandsen, in de wandelgangen bekend als Mr. SPU, is de vader en oprichter van het grote Ortofon pickup-elementen programma. Robert Gudmandsen  begon zijn carrière bij Ortofon op 6 december 1941 en bleef meer dan 50 jaar in dienst van Ortofon.

Mr. Gudmandsen startte zijn carrière als radio-ingenieur  in een bedrijf waar zijn vader werkte en werd in later jaren  naar Ortofon gehaald door Arnould Poulsen, één van de oprichters van Ortofon. Aanvankelijk werkte Robert Gudmandsen aan de ontwikkeling van een dynamische versterker voor een lokaal radiostation. Later werkte hij aan de ontwikkeling en productie van condensator microfoons. In de 40-er jaren werkte Mr. Gudmandsen intensief aan het basis Ortofon Mono MC-systeem. 10 Jaar later bekleedde hij als één van Ortofon's toonaangevende ingenieurs een voorname rol in de ontwikkeling van het SPU-element.


Ortofon Laboratories Prijslijst