©  webdesign:       Versnel Hifi Apeldoorn Arcam Bluesound Copland Cyrus dCS Innuos Muziekdiensten Roon Yamaha
Home Hifi Denon Rockna Cambridge

dCS `Only the Music`

dCS staat voor Data Conversion Systems en werd in 1987 opgericht in Cambridge Engeland door een groep hoogopgeleide technisch ontwikkelaars met als doel om state-of-the-art analoog-digitaal omzetters (ADC’s) en digitaal-analoog omzetters (DAC’s) te ontwikkelen en te produceren voor vooraanstaande telecombedrijven en militaire doeleinden waarbij uitzonderlijke nauwkeurigheid, lineairiteit en betrouwbaarheid van primair belang waren.


Het succes van dCS op het gebied van high performance converters werd al snel ontdekt en dCS signaleerde eind tachtiger jaren hoe belangrijk deze omzettingstechniek was bij de opname en weergave registratie van muziek wat dCS deed besluiten zich te concentreren op het ontwikkelen van producten voor de opname studio’s.


Ook al was de focus daarmee verlegd naar een ander toepassings-

gebied bleef het streven bij dCS naar producten van

ongeëvenaarde precisie onveranderd waardoor

de converters van dCS inmiddels al bijna

30 jaar worden gebruikt door ’s werelds

meest toonaangevende opname studio’s

en hun personeel.


(vervolg: zie onder)dCS Bartók APEX

€ 22.500,-

dCS Rossini CD/Streamer

€ 36.500,-

Voorversterker

dCS Rossini Master Clock

€ 11.600,-

Voorversterker

dCS Rossini Dig Platform FPGA.jpg WebP16C0.jpg The dCS Story Bartok APEX Press Release.pdf dCS-Rossini-Player-datasheet-v1_1.pdf 297_dCS-Rossini-Clock-v1.0c2.pdf Brochure

dCS technology

dCS breidde haar personele bestand uit met enkele van de meest briljante en creatieve audio engineers ter wereld om naast continuëring van converters voor de opname studio’s ook digitale muziekspelers voor de meest veeleisende muziekliefhebbers te gaan produceren.


Deze focus op research en ontwikkeling resulteerde tevens in een aantal dCS patenten waarvan de meest opvallende wel de legendarische dCS Ring DAC™ betreft. dCS producten zetten een nieuwe standaard zowel ten aanzien van meettechnische als gehoormatige prestaties.


dCS is ervan overtuigd dat het hoofddoel van een hifi-installatie bestaat uit het feit dat elk subtiel detail wat is opgeslagen in de muziek-opname behouden blijft bij de reproductie daarvan om deze te presenteren aan de luisteraar met behoud van elke nuance aan muzikale emotie.


Eén van de voornaamste onderdelen van muziekreproductie is wel de digitaal-analoog omzetting, waarbij de digitale data op een CD of computer bestand wordt omgezet naar een analoog signaal zoals we dat na versterking door onze luidsprekers waarnemen.


dCS houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met ontwikkeling en optimalisering van juist dit proces door productie van ’s werelds meest geavanceerde digitaal-analoog converters (DAC’s), Master Clocks en digitaal-digitaal converters (D2D) hetgeen ons in staat stelt om Compact Disc en computer music files met uitzonderlijke precisie en behoud van elk detail weer te geven.


Sinds jaar en dag heeft dCS muziekliefhebbers over de gehele wereld kunnen bewijzen dat het loskoppelen van de voornaamste functies in de digitale weergaveketen uitzonderlijke muzikale voordelen oplevert en daarmee buitengewone muzikale prestaties worden bereikt.


Daarom kan een typisch dCS referentie systeem wel uit 4 afzonderlijke units bestaan: Een upsampling CD/SACD transport, Digital-to-Digital converter, Digital-to-Analogue converter en een Master Clock.


De positieve bijdrage die elk onderdeel in de keten levert aan de algehele muzikale performance is direct hoorbaar op een hoogwaardige installatie. Elk dCS product wordt gekenmerkt door dezelfde mate van muzikale en technische precisie en, dankzij toepassing van dezelfde basis technieken binnen de gehele dCS range waardoor de hoogwaardige muzikale reproductie behouden blijft, onafhankelijk van het aangeboden bronsignaal.


dCS producten behoren tot de absolute high end, dankzij de synergie van uitzonderlijk vakmanschap en geavanceerde technologische ontwikkeling. Wie in dCS investeert krijgt de kans om dat unieke, huiveringwekkende moment te ervaren dat artiesten en muziekinstrumenten op een uitzonderlijk realistische, pakkende manier in onze woonkamer worden gereproduceerd met een even zo uitzonderlijke detaillering, ruimtelijkheid, dieptebeeld en gelaagheid.


Dat is wat we bij dCS bedoelen met….. ONLY THE MUSICWebP1B06.jpg

dCS Ring DAC™


Om te begrijpen waarom de Ring DAC™ technologie van dCS uniek is, is het leerzaam om eens te kijken naar de werking van een reguliere DAC chip welke bij het merendeel van de op de markt zijnde CD-spelers wordt toegepast. Ten tijde dat de RingDAC werd geïntroduceerd waren zogenaamde ladder-converters en binair gewogen DAC’s alom vertegenwoordigd. Het principe daarvan is om de digitale data, afkomstig van de CD, door een verzameling weerstanden te leiden welke nauwkeurig zijn afgestemd tot de verhouding van 1:2 of 1:2:4:8:etc. De stroom welke door deze afzonderlijke weerstanden vloeit wordt samengevoegd teneinde de analoge golfvorm op te bouwen. Dit principe werkt redelijk goed maar is niet “bullet-proof” aangezien de waardes van de weerstanden vrijwel onmogelijk perfect matchen en vooral licht variëren in waarde afhankelijk van de bedrijfstemperatuur. En in het geval van uitleesfouten, verklaart Andy McHarg van dCS, beïnvloed deze fout altijd het audiosignaal hetgeen resulteert in vervorming waarvoor ons gehoor extreem gevoelig is. Dit principe maakt het vrijwel onmogelijk om digitale data nauwkeurig om te zetten in een analoog signaal vanwege timing en temperatuur invloeden.


De Ring DAC™ technologie oversampled het digitale signaal naar circa 3 Mhz (!) en ruis naar 5 bits en decodeert de digitale data naar 32 gebalanceerde lijntrappen. In plaats van het gebruik van 16 high-precision weerstanden maakt de RingDAC gebruik van 32 paar weerstanden.

De eerste D/A-converters uit de 900-series van dCS maakten gebruik van 32 paar weerstanden, van de 950-series tot de Debussy 44 paar en de huidige Vivaldi zelfs 48 paar. Het basisprincipe van de dCS Ring DAC™ is dat je verschillende stroombronnen random schakelt waardoor elke leesfout geen invloed meer heeft op het aanvankelijke inkomende signaal – je maakt het bronsignaal dus onafhankelijk van de leesfouten, zo verklaart Andy McHarg.


sht1_altringdac_flo-res3-300px-x-300px.jpg shot-20_ringdac_clseup_fin2-300px-x-300px.jpg Prijslijst