©  webdesign:       Versnel Hifi Apeldoorn Arcam Bluesound Copland Cyrus dCS Innuos Muziekdiensten Roon Yamaha
Home Hifi Denon Rockna Cambridge qobuz.jpg

Muziekdiensten

Er zijn steeds meer muziekdiensten beschikbaar; maar wat zijn nu de verschillen? Elke muziekdienst heeft haar eigen contracten met muziekuitgevers en artiesten waardoor het muziekaanbod behoorlijk kan variëren. Maar een minstens zo belangrijk verschil zit in de aangeboden geluidskwaliteit!

De meeste muziekdiensten bieden gecomprimeerde muziek aan, zoals MP3, OggVorbis en AAC. Bij dit type muziekcompressie gaan zeer veel muzikale details verloren waarvan vaak beweerd wordt dat deze muzikale informatie niet of in verminderde mate  hoorbaar is voor het menselijk gehoor. Maar niets is minder waar. Want wat het luisteren naar muziek op een goede hifi-installatie ondermeer bijzonder maakt is de waarneming van een driedimensionale ruimtelijke weergave zoals het horen van de ruimte om instrumenten

en stemmen heen en het horen van de akoestiek van de opnamestudio of

concertzaal. Dit soort muzikale informatie bestaat vooral uit zogenaamde

micro-informatie welke voor een groot deel verloren gaat bij het

comprimeren van muziek. Maar ook de klankkleur van elk

Muziekinstrument wordt mede gevormd door

micro-informatie en het `uitklinken` van

instrumenten zoals bijvoorbeeld bekkens,

de lucht van een fluit/instrument etc.







Muziekcompressie

Muziekcompressie zoals MP3, AAC of OggVorbis is te vergelijken met JPEG onder de fotobestanden. Maken we een (RAW) foto met een camera op hoge resolutie maar comprimeren deze foto naar JPEG om de bestandsgrootte te verkleinen dan gaat er veel beelddetail verloren. Vooral zodra we die gecomprimeerde foto vergroten valt op dat we kleurnuances, helderheid, contrast en vooral ook diepte in het beeld hebben verloren.

Dit logische negatieve effect van zogenaamde `lossy compression` op onze foto is vergelijkbaar met muziekcompressie; het geluidsbeeld `slaat plat en muziekinstrumenten en stemmen hebben aanzienlijk aan glans en warmte ingeboet en we verliezen uitklinken, nagalm, akoestische ruimte etc.

Naast de grote verschillen in de apparatuur die we gebruiken om digitale muziek weer om te zetten naar de originele analoge golfvorm is muziekcompressie één van de voornaamste redenen dat muziek afkomstig van muziekdiensten vaak aanzienlijk minder klinkt dan dezelfde muziek afkomstig van CD.

Gelukkig zijn er momenteel een drietal muziekdiensten die een abonnement aanbieden met muziek in FLAC formaat. FLAC staat voor Free Lossless Audio Codec. In tegenstelling tot MP3, AAC en OggVorbis welke alle lossy compression formaten zijn staat FLAC voor lossless compression.

Bij FLAC wordt dus geen kostbare muzikale informatie verwijderd uit het originele signaal maar als een soort ZIP bestand alleen in- en uitgepakt. Daardoor benadert muziek opgeslagen in FLAC formaat veel dichter de muzikale kwaliteiten van CD. Er zijn zelfs muziekdiensten die muziek in

High Resolution aanbieden (24bit/192kHz of MQA) wat theoretisch zelfs beter is dan CD kwaliteit (16bit/44,1kHz).


Maar er is nog een reden waarom de geluidskwaliteit afkomstig van muziekdiensten kan variëren. Elke muziekdienst heeft haar eigen technische interpretatie hoe muziek moet klinken; ze bewerken de muziek afkomstig van de opnamestudio op hun eigen manier waardoor er zelfs verschil hoorbaar is tussen dezelfde albums in bijvoorbeeld FLAC formaat tussen de ene en de andere muziekdienst.

Het blijft uiteindelijk dus een kwestie van vergelijken via de eigen hifi-installatie


Natuurlijk is ook de apparatuur welke we gebruiken om muziek van internet af te spelen van minstens zo groot belang; digitalisering van muzikale informatie is immers alleen een techniek om het verlies van informatie van studio naar huiskamer tijdens het transport via bijv. internet te minimaliseren; maar de gebruikte hifi-apparatuur dient deze digitale informatie weer om te zetten naar de originale analoge golfvorm d.m.v. de zogenaamde DAC (Digitaal Analoog Converter) welke in elk apparaat aanwezig is. De kwaliteit van die DAC bepaalt, tezamen met de mate van compressie, in hoge mate het uiteindelijk muzikaal resultaat.

Om uw keuze voor een muziekdienst te vereenvoudigen heeft Versnel Hifi een overzicht opgesteld van de gebruikte compressie en daarmee de geluidskwalitatieve mogelijkheden van diverse muziekdiensten.

En om uw keuze voor de beste streaming hifi apparatuur te kunnen maken staan wij natuurlijk altijd met advies en demonstraties voor u klaar in onze winkel!

Vergelijkingstabel geluidskwaliteit muziekdiensten


Qobuz_logo.jpg


Abonnement

Lossy compression

Lossless compression (CD-kwaliteit)


AAC

MP3

OggVorbis

FLAC

FLAC-HD

MQA









Apple Music


256 kb/s














Deezer

Free


128 kb/s





Premium


320 kb/s





Hifi




16 bit/44 kHz











Napster



320 kb/s













Qobuz

Premium


320 kb/s





Hifi




16 bit/44 kHz



Studio





24 bit/192 kHz










Spotify

Gratis



160 kb/s




Premium



320 kb/s












Tidal

Premium


320 kb/s





Hifi




16 bit/44 kHz


24 bit/96 kHz









Aan deze vergelijkingstabel kunnen geen rechten worden ontleend.

Raadpleeg de website van de streamingdienst voor de meest actuele informatie.

flac.png Klik hier voor 30 dagen gratis Qobuz HiRes