Grado Hifiman Stax
Home Hifi Stax-SR-009S-2-768x576.jpg

STAX electrostatische hoofdtelefoons

Stax geschiedenis


De eerste hoofdtelefoon volgens het elektrostatische condensator principe, werd in 1960 op de markt gebracht. De Stax SR-1. Hoofdtelefoons speelden tot die tijd slechts een marginale rol in de muziekweergave en zeker in de studiowereld.

STAX SRL-300

€ 470,-

Electrostatic technology

Hoe werkt een elektrostaat?


Het belangrijkste verschil tussen een "traditionele" hoofdtelefoon en een elektrostatische hoofdtelefoon is de totale massa van het membraan. Bij een elektrostatische hoofdtelefoon wordt de lucht in beweging gebracht

door middel van het aantrekken en afstoten van een elektrostatisch geladen membraan. Bij de conventionele hoofdtelefoon wordt eenzelfde soort membraan bewogen door middel van een koperen spoeltje en een magneet waarin het spoeltje beweegt.

Het verschil? De massa van het koperen spoeltje en dus de hogere traagheid van het gehele membraan. Een verschil dat zich goed hoorbaar uit in de weergave van details, ruimte en natuurlijkheid.

Het membraan van een elektrostatische hoofdtelefoon is een geleidende, uiterst dunne (1-2 micron) polymeerfolie, die strak gespannen tussen twee metalen roostertjes is opgehangen. Op het membraan wordt een (gelijk)spanning aangesloten van ongeveer 580 volt. Het membraan wordt electrostatisch geladen maar blijft netje op zijn plaats omdat de spanning op de rooster links en rechts gelijk is.

Er ontstaat een (elektrostatisch) evenwicht. (Grieks Staticos=evenwicht). Wordt er nu een muzieksignaal aangesloten op de roostertjes dan zorgt deze wisselende spanning ervoor dat het membraan gaat bewegen.


Stax heeft een uitgebreid assortiment elektrostatische hoofdtelefoons met de bijbehorende voedingen.

Stax noemt zijn hoofdtelefoons "earspeakers" een benaming die uit de geschiedenis van Stax komt en nog steeds een terechte benaming is.

STAX SRL-500 Mk2

€ 880,-

STAX SRL-700 Mk2

€ 1730,-

Om een uitdrukkelijk onderscheid te maken tussen de toen bestaande hoofdtelefoons,

die nog van rudimentaire kwaliteit waren, en dit nieuwe concept werd besloten tot de aanduiding "earspeakers". Luidsprekers speelden tot dan toe een centrale rol in de weergave van muziek. Met de benaming "earspeakers" werd het overtuigende kwaliteitsniveau van de hoofdtelefoons van Stax weergegeven. Vanaf de eerste

Stax SR-1 worden de Stax “earspeakers” als referentiemonitor gebruikt bij

muziekopnames en -producties.De audiowereld heeft de laatste jaren

een enorme omslag gemaakt van analoog naar digitaal.

Maar een ding is er nog steeds niet veranderd, de

microfoons aan het begin van de opnameketen.

Condensatormicrofoons worden nog steeds

als eerste stap in de opnamestudios gebruikt.

En wat is er dan raar aan om het

uiteindelijke resultaat van de opname

af te luisteren op elektrostatische

Stax Earspeakers?


stax_intro_ani.gif Stax_SRM323S.jpg

STAX SRM-252S

€ 470,-

STAX SRM-D50

€ 1349,-

STAX SRM-500T

€ 1850,-

SRL-300#2.jpg SRL-500.jpg SRL-700#2.jpg stax_srm_252s.jpg SRM-D50_front.jpg SRM-500T.jpg Prijslijst ©  webdesign:       Versnel Hifi Apeldoorn