©  webdesign:       Versnel Hifi Apeldoorn Audiomeubels Elementen Hoofdtelefoons Kabels Ontkoppeling Vinylcare
Audeze Grado Stax Home Hifi WebPC47A.jpg WebPC47B.jpg

Model

Omschrijving

Setprijs

SRS-2170

SR-207 incl. SRM-252s voeding

€ 999,-

SRS-3170

SR-307 incl. SRM-323s voeding

€ 1499,-

SRS-4170

SR-407 incl. SRM-006ts voeding

€ 2199,-

Prijzen onder voorbehoud (type-)fouten en tussentijdse wijzigingen. WebPC48A.jpg WebPC499.jpg Enkele voorbeelden van complete sets (electrostaat incl. voeding) uit het Stax gamma:

STAX electrostatische hoofdtelefoons

Stax heeft een uitgebreid assortiment elektrostatische hoofdtelefoons met de bijbehorende voedingen.

Stax noemt zijn hoofdtelefoons "earspeakers" een

benaming die uit de geschiedenis van Stax komt en nog steeds een terechte benaming is.


Stax geschiedenis


De eerste hoofdtelefoon volgens het elektrostatische condensator principe, werd in 1960 op de markt gebracht. De Stax SR-1. Hoofdtelefoons speelden tot die tijd slechts een marginale rol in de muziekweergave en zeker in de studiowereld.

Om een uitdrukkelijk onderscheid te maken tussen de toen bestaande

hoofdtelefoons, die nog van rudimentaire kwaliteit waren, en dit nieuwe

concept werd besloten tot de aanduiding "earspeakers".

Luidsprekers speelden tot dan toe een centrale rol in de

weergave van muziek. Met de benaming "earspeakers"

werd het overtuigende kwaliteitsniveau van de

hoofdtelefoons van Stax weergegeven.

Vanaf de eerste Stax SR-1 worden de

Stax “earspeakers” als referentiemonitor

gebruikt bij muziekopnames en

-producties.De audiowereld heeft de laatste jaren een enorme omslag gemaakt van analoog naar digitaal. Maar een ding is er nog steeds niet veranderd, de microfoons aan het begin van de opnameketen. Condensatormicrofoons worden nog steeds als eerste stap in de opnamestudios gebruikt. En wat is er dan raar aan om het uiteindelijke resultaat van de opname af te luisteren op elektrostatische Stax Earspeakers?


Hoe werkt een elektrostaat?


Het belangrijkste verschil tussen een "traditionele" hoofdtelefoon en een elektrostatische hoofdtelefoon is de totale massa van het membraan.


Bij een elektrostatische hoofdtelefoon wordt de lucht in beweging gebracht door middel van het aantrekken en afstoten van een elektrostatisch geladen membraan. Bij de conventionele hoofdtelefoon wordt eenzelfde soort membraan bewogen door middel van een koperen spoeltje en een magneet waarin het spoeltje beweegt.


Het verschil? De massa van het koperen spoeltje en dus de hogere traagheid van het gehele membraan. Een verschil dat zich goed hoorbaar uit in de weergave van details, ruimte en natuurlijkheid.


Het membraan van een elektrostatische hoofdtelefoon is een geleidende, uiterst dunne (1-2 micron) polymeerfolie, die strak gespannen tussen twee metalen roostertjes is opgehangen. Op het membraan wordt een (gelijk)spanning aangesloten van ongeveer 580 volt. Het membraan wordt electrostatisch geladen maar blijft netje op zijn plaats omdat de spanning op de rooster links en rechts gelijk is.


Er ontstaat een (elektrostatisch) evenwicht. (Grieks Staticos=evenwicht). Wordt er nu een muzieksignaal aangesloten op de roostertjes dan zorgt deze wisselende spanning ervoor dat het membraan gaat bewegen.
WebPC49A.gif